Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archívum: 2016. évi programok

honlap-gomb.jpg

2016. március 8. - Taggyűlés, szakmai nap

Helyszíne a FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár volt.

Délelőtt 11 órától a taggyűléssel kezdtünk, melyen a szokásos előírt procedúra után a 2015-ös év szakmai és a pénzügyi beszámolói hangzottak el Budavári Klára, alelnök és Tóthné Szomolya Ágnes, gazdasági ügyintézőtől. Ezután került sor a szervezet 2016. évi munkatervének előterjesztésére, melyet Ignácz Lászlóné szekcióelnök ismertetett.

Az éves beszámolók és munkaterv elfogadása után VándorBagoly díjunkról, az odaítélése feltételéről vitázott a szekció, míg végül a döntést a vezetőségre bízta.

A kávészünet után két érdekes szakmai program következett. Királyné Dorogi Edina, a Pest Megyei Könyvtár mb. igazgatóhelyettese ismertetett meg bennünket Szösszel, Szösz születésével, életével. Ő a Pest Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő kiadványának főszereplője. Ez a kiadvány és a hozzá kapcsolódó foglakozások óvodásoknak, szüleiknek, nagyszüleiknek egyaránt szólnak. A kiadványt Vadadi Adrienn írta, Igor Lazin vidám illusztrációi kísérik. Egy szépirodalmi és szakirodalmi könyvajánló bibliográfiát is tartalmaz, melyet Péterfi Rita és a Pest Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai állítottak össze. A lektora Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

Terézvárosi Gyermekkönyvtárnak - mely befogadott bennünket – Kucska Zsuzsa nyugdíjazása után új vezetője lett: Kaszás Veronika. Egy jól működő, közkedvelt könyvtárat vett át, de minden könyvtáros, könyvtárvezető igyekszik saját arculatával színesíteni, megújítani „birodalmát”, egyéniségével elbűvölni a kis és felnőtt olvasókat. Ez így is van rendjén, hisz magunkat tudjuk csak szívből adni, mások utánzása kényszeré válhat. Veronika bemutatta az új elrendezését (pl. függőágy, kamaszszoba) a könyvtárnak, és elmesélte, milyen újfajta foglalkozás és rendezvényformákkal (pl. kéthavi témák, drámafoglalkozások) igyekszik olvasóvá nevelni a környéken élő – elsősorban – gyerekeket. (https://gykszekcio.eoldal.hu/cikkek/hirek--esemenyek--hazunk--tajarol-.html; Törökné Antal Mária jegyzőkönyve alapján)

 

honlap-gomb.jpg2016. április 23. XXXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Könyvtáros Klub
Barangolás a gyermekírók és gyermekkönyvek világában

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciója diskurzusra hívta a nagyszülőket, szülőket, a nem szakmabeli és a szakmai érdeklődőket. Először az MKE elnöke, Barátné Dr. Hajdu Ágnes mutatta be azt az IFLA-projektet, melynek eredményeképpen egy olyan kiadvány született, melybe 52 ország 10 legjobb, a 0-11 éves korosztálynak szóló képes gyermekkönyve kerül be.

Magyarországot Csukás István, Janikovszky Éva, Gazdag Erzsi, Kormos István, Szepes Mária, Marék Veronika, Bálint Ágnes, Boldizsár Ildikó, Szegedi Katalin egy-egy könyve, valamint a legjobb, Fazekas Anna Öreg néne őzikéje képviselte a The World through Picture Books-ban. Az Egyesület standjánál kézbe lehetett venni a kiadványt, és azokat a képeskönyveket, melyek bekerültek ide, valamint a Fitz József könyvdíjas könyveket is. Bízunk benne, hogy a legközelebbi IFLA kiadványba szép számmal kerülnek be a kortárs magyar szerzők igényes művei is.

Ezután Vig Balázs meseírótól interaktív író-olvasó találkozóiról és Todó kitálal – az oviról nem csak ovisoknak című legújabb mesekönyvéről hallhattunk. A szerző fáradhatatlanul járja az országot, találkozóin fontos szereplőkké lépnek elő a gyerekek, akik mindig visszajelzést adnak számára köteteinek fogadtatásáról.

A Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás tehetségkutató projektjéről számolt be a projektvezető, Varga Beáta, akitől megtudtuk, hogy a kiadó felvállalt missziójának köszönhetően immár ötödik éve jelentetik meg fiatal szerzők első könyveit. A szigorú szűrőt követően csak a legjobbakkal kötnek szerződést. Évente mintegy 8-10 könyv jelenik meg, melyek akár mesés, akár sci-fi, akár novelláskötet formájában látnak napvilágot.

Programunkat szép számú érdeklődő tisztelte meg, akik egy kis gyermekirodalmi kitekintéssel, a hazai trendek megismerésével lettek gazdagabbak. (Ignácz Lászlóné, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnöke)

 

honlap-gomb.jpg2016. július 8. „Kapcsolat - Könyvtár – Együttműködés: Felelősséggel a sikeres közösségekért” - MKE 48. vándorgyűlés, Veszprém
szekcióülés a Közkönyvtári Egylettel közös szervezésben

Helyszín: Hangvilla - konferencia terem

Idő: 2016. július 8. (péntek)

"Felelősséggel a sikeres közösségekért" című témakör mentén, indult el a két szekció közös programja. A moderátor Haszonné Kiss Katalin, a Közkönyvtári Egylet elnöke volt, aki felvezetőjében hangsúlyozta a felelősséget és lehetőséget, amely a könyvtárak közösségalakító tevékenységét övezi.

Az első előadó Horváth Judit pszichológus volt, akit már tavaly Szolnokon megismerhettünk. Így szinte biztos volt, hogy "Köz/közös/közösség" című előadására hamar megtelik a terem. A saját életből vett példából megtudtuk, hogy három éves kora óta könyvtártag, és azóta is töretlen a könyvek iránti szeretete. A kivetítőn egy olyan gondolatébresztő szóhalmazt láthattunk, amely a "köz-" előtaggal kezdődött: közjó, közvetlenség, közszolgálat, közöny, közönség, közakarat, és végül az y és z generációk jellegzetes kérdését olvashattuk, "közöd?" Mindezt egy elgondolkodtató összefogott, egymásba kapaszkodó kezeket ábrázoló fotó követte.

Mérei Ferenc, Thomas Merton és Csányi Vilmos idézetei a közösség nélkülözhetetlenségét hangsúlyozta az emberiség életében. A könyvtáraknak egyre növekvő szerepe van és lesz a közösségek létrehozásában, együttműködésének segítésében és mediálásában. Ezt megerősítette a romló szocializáció korrigálásában, a közösségek mentálhigiénés segítésében és a 2.0 korszak kezelésében való részvétel. A könyvtár "békés intézmény", mely széleskörűen elérhető, bárkit befogad és mindezt kiegészíti a könyvtárosok figyelmes, türelmes, empatikus magatartása.

A következőkben a "katalizátor szerepű könyvtáros" sztereotíp jellemzőire világított rá az előadó, majd arra, hogy a most körülvevő világunkban milyen tulajdonságokra van/lesz szükség ahhoz, a szerveződő közösségeket koordinálni tudja. Figyelembe kell venni a generációk közti különbségeket, és nyitottságával meg kell nyerni és megtartani a "digitális bennszülötteket" is.

Az előadás zárásaként Horváth Judit, a könyvtáros, mint tanító és személyes segítő, vonzó közösségeket teremtő, együttműködést motiváló szerepét nagyon komoly és szép feladatnak nevezte.

A következő előadást, "A hálózatba kapcsolt társadalom" címmel, Somogyi Gábor az Ericsson Üzletfejlesztési igazgatója tartotta volna, de technikai okok miatt egy más alkalommal kerül majd megrendezésre. Helyette - eredetileg a délelőtti záró előadásként megjelölt -, Tóthné Wittmann Borbála könyvtáros folytatta a programot, aki Balatonfüredről a Lipták Gábor Városi Könyvtárból érkezett. Előadásának címe: Együtt - egymásért, avagy Nagycsaládosok és a könyvtár összefogása.

A könyvtár különleges specialitása a nyári táborok szervezése. 1990-ben volt az első alkalom, amely aztán 2004-ben átalakult olvasótáborrá. A táborba családok, szülők, nagyszülők is jöhetnek, kibővítve a környező települések lakóival, valamint a határon túlról, Erdélyből és Szlovákiából érkezőkkel. Az időközben felnövekvő gyerekek még 16, 18, 21 évesen is szívesen visszajárnak. Ízelítő a programokból: társasjátékok, ország-város játék, kézműves foglalkozások, felolvasások, túrázás, sportversenyek, vetélkedők, legek versenye. A résztvevők előzetesként már megkapják az irodalmi, történelmi, néprajzi és természeti érdekességekre irányuló kutatómunkát és ajánlott irodalmat. Végül fényképes beszámoló készült, amely megjelent a helyi újságban, és kiállítást is szerveztek a speciális Zsíroskenyér-party-val.

Együttműködő partnereik voltak: a Művelődési osztály, a Gyámhivatal, a Füredi Játékszín Alapítvány stb.

2015-ben a "Jókai 190" című program Komáromban, sikeres NKA pályázattal, az Önkormányzatok támogatásaival és szponzori segítséggel valósult meg.

Ebben az évben "Palócföldi kalandozás" lesz július végén Szandaváron, melyet a Nagycsaládosok Egyesülete és szponzori támogatás tesz lehetővé.

A következő előadás címe nagyon titokzatos volt: "Aki sokat olvas, limuzinnal hordják": Digitális játékok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. Fóthy Zsuzsanna, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ igazgató helyettesének bemutatójának végére megfejthettük a titkot. A diákok és mentorok közös játékának a címe "Olvasók diadala" volt, az ismert regénytrilógia nyomán. A több hónapon át tartó játék, kamaszoknak szólt, amely infokommunikációs eszközökkel az olvasásfejlesztést helyezte előtérbe játékos formában. A játék kapcsolódott a városi tematikus évhez, így fontos szempont volt a természetes környezet, vagyis a gödöllői Művészetek Kertje. A játékban 21 csapat vett részt egyenként 3-5 fős létszámmal.

A játék menetében először a kiválasztott körzet meghódítása szerepelt GPS koordináták segítségével, aztán következett a könyvfoglalás QR kóddal a honlapon keresztül, majd minden körzetben 1 könyv kiválasztása, lefoglalása (egy csapat 12 könyv). Minden könyvhöz élménylapot kellett készíteni, a kiválasztotthoz pedig kreatív feladatok tartoztak. A feladatok feltöltése után, a következő körzet meghódítása következett. Néhány példa a könyvcsoportokra: Állati elmék, Semmi, Első bevetés, Totál titkos naplóm, Alkonyat stb. A záró diadalon az eredményhirdetés, ünnepi lakoma és az ajándékok kiosztása után győzelmi körutat jártak be valóban limuzinnal, nemcsak a gyerekek, hanem a könyvtárosok is.

A játék sikere nyomán létrejött egy Könyvsú-go!, és nagy számban összegyűlt a médiában megjelent anyag, valamint a 2016. év új játéka  a 10 kicsi pelikán című digitális városismereti játék a tematikus év programsorozatának keretében, melyen családok vettek részt.

A délután folyamán könyvtárlátogatáson vettünk részt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermek- és ifjúsági könyvtárában. A kalauz: Vargáné Ládonyi Erzsébet csoportvezető volt. Közel 20 ezres állományban könyvek, DVD-k, videofilmek, diafilmek, CD-k és hangoskönyvek, gyermek- és ifjúsági lapok várják az olvasni, szórakozni vágyó gyermekeket, csecsemőkortól egészen a középiskolásig.  Gazdag olvasótermi állomány segíti a tananyagban való elmélyülést, a vetélkedőkre, versenyekre való felkészülést.

120-asok klubja, szünidei olvasópályázatok, Okkultisták klubja és még sok érdekes program és pályázat várja a gyerekeket a könyvtárban. A kézműves foglalkozásokon készített ötletes tárgyak kiállítása is arról tanúskodik, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

A vándorgyűlés mindig jó alkalom arra, hogy új ötleteket és tapasztalatokat gyűjtsünk kollégáink értékes munkáiból.

Végül a tartalmas és sokszínű program után a következőképpen fogalmaztuk meg a Közkönyvtári Egylet és a Gyermekkönyvtáros Szekció nevében a záró plenáris ülésre a nap üzenetét:

„A könyvtár a közösségépítés legdemokratikusabb rendszere, a közösség optimális, békés működési tere, ahol a könyvtáros hiteles, segítő, empatikus személyisége kompenzálja a szocializációs hiányosságokat.”

(Karakasné Kőszegi Katalin, ellenőrzési bizottság elnöke)

 

honlap-gomb.jpg2016. szeptember 16. Rendkívüli elnökválasztás, szakmai nap, VándorBagoly díj átadása

MKE Gyermekkönyvtáros Szekció szakmai napja és rendkívüli elnökválasztás Dunaújvárosban

A könyvtárban már 13 éve működik példaértékűen a Cimbora klub, így szép népdalcsokorral köszöntött minket két Cimborás leányka. Tóth Éva intézményvezető asszony is nagy szeretettel fogadott minket, majd a VándorBagoly díj ünnepélyes átadása után végig kalauzolt könyvtárukban.

Visszatértünk a gyermekkönyvtárba, ahol Törökné Antal Mária (Marcsi) és Pokornyi Orsolya (Orsi) beszélt a könyvtár programjairól, sikereiről, a felmerült problémákról. Az iskolai csoportok száma jelentősen csökkent. (Délelőtt nehezen engedik el tanítási időben a gyerekeket, délután pedig a napközis csoportok se jöhetnek, mert 4-ig az iskolában kell lenni.) A felsős korosztály pedig még nehezebben mozdul. Ennek feloldására pl. felajánlották a pedagógusoknak, hogy az erkölcstan órát tartsák a könyvtárban.

Bemutató óra keretében láthattuk, hogyan is működik ez. Ép testben ép lélek? 4. osztályos tanulók érkeztek ennek a témának a feldolgozására. Mi nagyon szeretjük ezeket a gyakorlati foglalkozásokat, sokszor legszívesebben mi is beállnánk feladatokat megoldani, játszani. De maradt az ötletgyűjtés, a drukkolás, és a feszült figyelem. A gyerekek csoportokban dolgoztak, interaktív, játékos, de mégis sok ismeretet szerző feladatokat kaptak. Persze a könyvajánlás se maradhatott el, az adott témához egy asztalnyi könyv várt nézegetésre.

Ezután következett a cseppet sem hálás feladat. Ignáczné Mónika elnök asszonyunk váratlanul lemondott tisztségéről munkahely változtatás miatt, és itt tartottuk a rendkívüli elnökválasztást. Új elnök asszonyunk: dr. Szecsei Istvánné (Pápay Judit), a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ gyermekkönyvtárosa.

Egy kis frissítés után folytattuk a munkát. Megvitattuk a gyermekkönyvtári élet nagy dolgait, majd a Cimborás gyerekek mesemondással, harmonikaszóval búcsúztak tőlünk.
A könyvtárban külön Cimbora ösvény van, ahol a 13 év munkájának relikviái láthatók.

Zárásként Medvecz Zsuzsa vitte el városnézésre a lelkes könyvtárosokat, útba ejtve a Szocreál Tanösvényt is.

Összegezve, igen sikeresnek tartottuk ezt a napot, az ország számos pontjáról érkeztünk, nagy beszélgetések, ismerkedések, tapasztalatcserék, minden, ami fontos ebben a rohanó világban.

Köszönet a vendéglátóknak, a dunaújvárosi József Attila Könyvtár könyvtárosainak: kiemelten Tóth Éva intézményvezetőnek, Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosoknak. (Budavári Klára beszámolója alapján)

 

 

 

 
 

KépgalériaStatisztika

Online: 2
Összes: 416689
Hónap: 1451
Nap: 60