Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archívum: 2017.évi beszámoló

A MKE Gyermekkönyvtáros Szekció beszámolója
2017.

 

but043.jpg1. Adminisztrációs adatok

Taglétszám: 22 fő.

A vezetőség tagjai:

Elnök:                     dr. Szecsei Istvánné

Alelnök:                      Budavári Klára

Gazdasági ügyintéző: Tóthné Szomolya Ágnes

Vezetőségi tagok:       Dr. Bihari Albertné

Haszonné Kiss Katalin

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna

Törökné Antal Mária

Tiszteletbeli póttag:    Kovács Marianna

 

Ellenőrzési Bizottság:

Elnök:                         Karakasné Kőszegi Katalin

Bizottsági tagok:        Miklós Katalin

Bencsikné Kucska Zsuzsa

Póttag:                        Vári Ildikó.

Küldöttközgyűlés küldötte: Dr. Szecsei Istvánné

Tanácsi képviselő: Budavári Klára.

Vezetőség elérhetőségének adatai a honlapunkon. https://gykszekcio.eoldal.hu

Levelezési cím: dr. Szecsei Istvánné; Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ 5200 Törökszentmiklós Pánthy Endre út 2-6.

Számlázási cím: Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció 1827 Budapest Budavári Palota F épület

Számlaszám: OTP 11708001-20570488

 

but043.jpg

2. Szabályzatok

A Szekció a Szervezeti és Működési Szabályzat alapján működik.

Havi pénztárjelentések és a hozzá kapcsolódó számlák másolata, OTP bankszámlakivonatok elektronikusan a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, Nyíregyháza találhatók. A jegyzőkönyvek, jelenléti ívek az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központban, jelenlegi elnökünknél, valamint a gykszekcio@gmail.com e-mail címhez tartozó Google Drive tárhelyen érhetők el, kerülnek irattározásra, melyhez megfelelő link elküldésével lehet hozzáférni.

Pénzkezelő: Tóthné Szomolya Ágnes, gazdasági ügyintéző – Nyíregyháza

but043.jpg

3. Közgyűlés

2017. február 20.

but043.jpg

 

4. Kommunikáció

Saját honlappal rendelkezünk, mely nagyon jól működik. /2017. augusztus-december hónapban: oldalmegtekintések száma: 42.666, látogatók száma: 7.957 fő/

Jól működő levelezőlistánk van, közvetlen e-mail kapcsolattal. /vezetőségnek és tagoknak, gyermekkönyvtárosoknak – 220 fő/

but043.jpg

 

5. A szervezet által adományozott díj - Vándorbagoly Díj. Egyéb elismerések

A díjat a legszínvonalasabb, legkreatívabb gyermekkönyvtárosi munkáért ítélte oda a VándorBagoly Bizottság. A döntés szerint 2017. október 16-án a Békés megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárában tovább repült most már fiókástul a szegedi Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárába.

Újabb Tündérkönyvtárosunk van! Törökné Antal Mária, a dunaújvárosi József Attila Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa. Az átadóra 2017. június 10-én került sor, a budapesti Katona József Színház előcsarnokában. Az eseményen a díjat Bosnyák Viktória és a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna adta át.

 

but043.jpg

6. Éves programok, rendezvények

 

but178.jpg2017. február 20. - Taggyűlés, szakmai nap

Helyszín: FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár

Program (részletezve a mellékletben):

 • Taggyűlés: 2016-os év szakmai és a pénzügyi beszámolói; a szervezet 2017. évi munkaterve
 • Hová repült VándorBaglyunk, milyen élményei vannak a békéscsabai gyermekkönyvtárban, mi van a Titkok Ládájában? – a kérdésekre Kiss Ildikó gyermekkönyvtáros válaszol /Békés Megyei Könyvtár/
 • Minősített könyvtár? hogyan és mennyi munkával lehet idáig eljutni? Tapasztalatairól beszél Miklós Katalin, gyermekrészleg vezető /II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Miskolc/, Kovács Marianna, igazgató /Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, Kulcsár Marianna, osztályvezető /Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged/
 • Együttműködési lehetőségek, munkakapcsolat megújítása. Vendégünk Simon Krisztina, a KTE új elnöke /Pesterzsébeti József Attila Ált. Iskola könyvtárostanára/
 •  

but178.jpg

2017. április 21. XXXIV. - Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Könyvtáros Klub

Mese-mese-meskete…Mese a gyermekkönyvtárban

Program (részletezve a mellékletben):

 • Törököt fogtam - Sipos Katalin műfordító (Napkút Kiadó Kft.) dedikálással egybekötött könyvbemutatója
 • A három citrom (török népmese Benedek Elek lejegyzésével) – interaktív mese + játék – Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, József Attila Városi Könyvtár, Dunaújváros
 • Egyéb mesketék és mókaságok - meglepetés vetélkedők

Moderátor: dr. Szecsei Istvánné

 

but178.jpg

2017. július 6. „Kapcsolat - Könyvtár – Együttműködés: Felelősséggel a sikeres közösségekért” - MKE 49. vándorgyűlés, Miskolc Az élet minősége – könyvtárosok a társadalomért

szekcióülés a Közkönyvtári Egylettel közös szervezésben

Program (részletezve a mellékletben):

 • Életminőség és a könyvtár változó szerepe - Előadó: Laki Ildikó főiskolai docens (Zsigmond Király Egyetem, Szegedi Egyetem)
 • Életminőség – olvasás nélkül? - Előadó: Mayer József oktatáskutató (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Budapest)
 • Gyermekkönyvtári élet Miskolcon - Előadó: Miklós Katalin részlegvezető (II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, Miskolc)
 • Az én könyvtáram – Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt - Előadó: Farkas Ferenc szakmai vezető (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, EFOP Projektiroda, Budapest)

Moderátor: Haszonné Kiss Katalin, Közkönyvtári Egylet elnöke

 

but178.jpg

2017. október 16. Szakmai nap, VándorBagoly díj átadása

MKE Gyermekkönyvtáros Szekció szakmai napja - Békéscsaba

Program (részletezve a mellékletben):

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár; Békéscsaba, Kiss Ernő út 3.

 • Az én könyvtáram projekt bemutatkozása. Előadó: Farkas Ferenc, a projekt szakmai vezetője
 • Hová repült VándorBaglyunk, milyen élményei voltak a békéscsabai gyermekkönyvtárban, mi van a Titkok Ládájában? – a kérdésekre Kiss Ildikó gyermekkönyvtáros válaszol, majd prezentációjában bemutatja a sikeres Aranyos éjszaka programjukat.
 • "Circus Maximus". Papírszínházas foglalkozás békéscsabai iskolásokkal. A foglalkozást Kiss Ildikó és Kovács Andrea gyermekkönyvtárosok vezetik.
 • VándorBagoly-díj átadása és a díjazott bemutatkozása (meglepetés játék)
 • Pöttöm énekegyüttes (Felszállott a páva elődöntősei)
 • A Békés Megyei Könyvtár megtekintése
 • Séta a városban – Napsugár Bábszínház, Meseház
 •  

but178.jpg

Vezetőségi ülések:

február 20., április 21.; július 6.; október 16.

 

but178.jpg

Egyéb rendezvények, rendezvényeken való részvétel:

Budavári Klára alelnökünk az MKE Tanácsának tagja, folyamatosan tájékoztatott minket a tanácsülési tudnivalókról.

 

but043.jpg

7. Érdekképviselet

A KKDSZ-el közösen, a MKE Titkárságának segítségével.

 

but043.jpg

8. Kapcsolatok más szervezetekkel, fenntartókkal
 • A HUNRA-val Kovács Marianna HUNRA tanácstag /tiszteletbeli vezetőségi póttagunk/ révén tartottuk a kapcsolatot - A Népmese Napja rendezvénysorozat résztvevői voltunk a gyermekkönyvtárak által.
 • -A Kölcsey Olvasókörrel építjük kapcsolatainkat, Bencsikné Kucska Zsuzsa képviselte a vezetőséget a havonta 1 alkalommal megrendezett rendezvényeiken.
 • A Közkönyvtári Egylettel közösen szerveztük a vándorgyűlésen megtartott szekcióülésünket.
 • A Könyvtárostanárok Egyesületével folyamatos munkakapcsolatot építettünk, munkánkat, előadásinkat összehangoljuk, rendezvényeinkről egymást tájékoztatjuk.
 • A MKE Titkársága mindenben segítette munkánkat, itt is köszönet érte.

 

but043.jpg

9. Rövid pénzügyi összesítés

(Részletezve a mellékletben)

 

but043.jpg

10. Egyéb

Összességében megállapíthatjuk, hogy szekciónk 2017-ben eredményes szakmai munkát végzett. A jövőben is fontosnak tartjuk a tagtoborzást, örülnénk, ha többen tartoznának közénk, hogy szakmai érdekképviseletünk ez által megerősödjön.

Törökszentmiklós, 2018.01.20.

dr. Szecsei Istvánné elnök

Melléklet

but178.jpg

MKE Gyermekkönyvtáros Szekció szakmai napja, mely egyben ez évi taggyűlésünk is volt.

Időpont: 2017. február 20. 

Helyszín: FSZEK VI./2. Terézvárosi Gyermekkönyvtár 1061. Budapest Liszt Ferenc tér 6.

1. Hová repült VándorBaglyunk, milyen élményei vannak a békéscsabai gyermekkönyvtárban, mi van a Titkok Ládájában? – a kérdésekre Kiss Ildikó gyermekkönyvtáros válaszol /Békés Megyei Könyvtár/

Ildikó nagy pakkokkal érkezett. Elhozta Kornélt, a textilbáb cicájukat, aki a könyvtárba érkező gyerekeket fogadja a könyvtárukban. Hozott egy papírszínházat, amit a bemutatója kapcsán meg is lehetett nézni. A pesti gyerekolvasóknak pedig ajándékba kis textillovat, Szerafino mását, ami szintén a gyerekkönyvtáruk régi szimbóluma.

Prezentációs bemutatóján keresztül megismerkedtünk a békéscsabai gyermekkönyvtár működésével, programjaival. Megerősödtünk abban, hogy tényleg a legjobb helyre került a VándorBagoly díj, nagyon sokat tesznek a gyermekolvasókért. A Baglyot és a Titkok Ládáját szívesen fogadták, növelte a könyvtár presztízsét is.

- Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a Békéscsabai Médiacentrum 7. TV Művészbejáró című műsorában beszélt róla.: http://www.behir.hu/muveszbejaro-20160929   Az adás 3. percétől látható a riport.

- A Békéscsabai Médiacentrum is hírt adott róla. http://www.behir.hu/vandorbagoly-dijat-kapott-bekes-megyei-konyvtar-gyermekkonyvtara

- Cikk jelent meg a díj átadásáról a MKE Könyvtárvilág webmagazin 2016/4. számában http://mke.info.hu/blog/2016/09/bekescsabara-a-bekes-megyei-konyvtar-gyermekkonyvtaraba-repult-a-vandorbagoly-dij/

Ildikó prezentációs bemutatója a jegyzőkönyv melléklete, itt lehet megnézni a gyermekkönyvtár részletes programjait. Ildikó elmondta, hogy ebben a programsorban fontos társa volt Mecseki Éva, aki jelenleg kisbabájával gyesen van. Megerősítő mondata volt még az, amit mi is, gyakorló gyermekkönyvtárosok érzünk, hogy a ma gyermekét már másképp kell megközelíteni. Nagy hangsúlyt kell arra fektetni, hogy a foglalkozás, program mozgalmas, látványos és kézzelfogható legyen.

2. Minősített könyvtár? Hogyan és mennyi munkával lehet idáig eljutni? Tapasztalatairól beszél Miklós Katalin, gyermekrészleg vezető /II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Miskolc/, Kovács Marianna, igazgató /Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, Kulcsár Marianna, osztályvezető /Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged/

- Kovács Marianna és Bajnok Tamara arról beszélt, hogy nehéz és összetett feladat volt. Nekik Vidra Szabó Ferenc segített sokat, hogy összekovácsolta a kollegákat, hogy összetartó csapatként tudjanak dolgozni együtt. Nem kötelező indulni a díj eléréséért, de sok pozitív hozadéka van a könyvtár további működésében. A minősítéshez elkészült folyamatábrák is fontosak, pl. a gyermekkönyvtári beiratkozások számának követése. A legfontosabb, hogy a könyvtár vezetősége egyhangúan akarja ezt, és támogatást tudjon adni az elvégzendő feladatokban a kollegáknak. A cél elérésével kapcsolatban levonható, hogy megnőtt a szakmai önállóság, kreativitás és az egyéni felelősség vállalása. Bajnok Tamara elmondta, hogy a munka nem volt mindig megoldható munkaidőben. A könyvtár körülményeiben pozitív változás történt, nőtt az összetartás.

- Miklós Katalin is a pozitív változásokat emelte ki. Náluk is sok munkát fektettek bele, nem volt könnyű összefogni a munkát, mert a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban 101 kollega dolgozik. Külön Tanács alakult, és a csapat tagjai segítségével dolgozták ki és valósították meg a feladatokat. Az olvasói elégedettségmérő kérdőív eredménye alapján meghosszabbították a könyvtár nyitva tartási idejét. Nőtt az elköteleződés a kollegák által.

- Kovács Marianna is hasonló tapasztalatokról számolt be, mint az előtte szólók. Szerinte a legnagyobb hozadéka a díjnak, hogy a folyamatos változás követésével és ellenőrzésével jól lehet korrigálni a nem működő dolgokat, pl. a gyermekolvasók visszajelzései alapján.

3. Együttműködési lehetőségek, munkakapcsolat megújítása. Vendégünk Simon Krisztina, a KTE új elnöke /Pesterzsébeti József Attila Ált. Iskola könyvtárostanára/

Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadta meghívásunkat Simon Krisztina. Szerencsére már régóta jó a kapcsolat a Gyermekkönyvtáros Szekció és a KTE között. Krisztina megerősített minket abban, hogy ez az elnöksége alatt sem fog változni. Azt mondta, hogy ő annak a híve, hogy a közművelődési gyermekkönyvtárosok és az iskolai könyvtárosok támogassák, segítsék egymás munkáját. 2016. november óta a KTE elnöke, jelenleg a Pesterzsébeti József Attila Ált. Iskola könyvtárostanára. Ezelőtt a pesterzsébeti Pedagógiai Intézet vezetője volt.

A beszámolót írta: Budavári Klára MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke

but178.jpgXXXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Könyvtáros Klubban

Mese-mese-meskete… - Mese a gyermekkönyvtárban - 2017. április 21. péntek 15-16 óra

Helyszín: Millenáris, 1024. Budapest II. kerület, Kis Rókus utca 16-20.

Ebben az évben is programmal vártuk a gyermekkönyvtárosokat és egyéb érdeklődőket a Könyvtáros Klubba. A fesztivál díszvendége Orhan Pamuk, Nobel-díjas török író volt. Mi is a török irodalom előtt tisztelegtünk. Első vendégünk Sipos Katalin műfordító volt, akinek több gyermekkönyvet is köszönhetünk. Beszélt a fordítás során felmerült kulturális különbségekről, amit át kellett hidalni, hiszen hitelesnek és élvezhetőnek kellett lenni a magyar gyerekek számára is.

A könyvbemutató után lehetőség nyílt a könyvek megvásárlására, a fordító általi dedikálásra is.

A program második felében megtapasztalhattuk, hogy bizony a népmese szájról szájra száll. Törökné Antal Mária, a dunaújvárosi József Attila Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosának interaktív meséje és játéka következett. A mese - amivel a közönséggel játszott - Benedek Elek: A három citrom című török népmeséje volt. Először kendők segítségével belevarázsoltuk magunkat a mesébe, majd következett a mese. Már a program elején ki lett osztva a játékosoknak a tábla, mellyel a mese végén elhangzó kérdésekre tudták megadni a választ. Az is kiderült a kérdések során, melyik az a magyar népmese, melyben a királyfinak szintén csak a harmadik tündérlányt sikerül megitatni és életre kelteni? (A világszép nádszálkisasszony). A játék, melynek részesei lehettünk, nagyon jól alkalmazható a gyermekkönyvtárban egy-egy mese feldolgozáskor.

A program végén, ha nem is török édességet, de cukrot nyerhettek azok, akik kitalálták a török találós kérdések megfejtését.

Aki eljött és be is jutott a szinte teltházas klubba, bizonyára hasznosnak és szórakoztatónak tartotta azt az egy órát, amit itt töltött.

A beszámolót írta: dr. Szecseiné Pápay Judit MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnöke

 

but178.jpgA Magyar Könyvtárosok Egyesülete 49. Vándorgyűlése Miskolcon

 „Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában.”

Beszámoló a Közkönyvtári Egylet és a Gyermekkönyvtáros Szekció szervezésében megtartott közös programról

Helyszín: A/6. fsz., XVIII. előadó

Időpont: 2017. július 6. (csütörtök)

A tavalyi évben megfogalmazott célokhoz és feladatokhoz szervesen illeszkedett a vándorgyűlés ez évi aktuális témája „Az élet minősége. Könyvtárosok a társadalom szolgálatában.”

A két szekció közös programjának moderátora Haszonné Kiss Katalin volt, a Közkönyvtári Egylet elnöke.

1.         Az első előadónk Laki Ildikó főiskolai docens, a Zsigmond Király Egyetem és a Szegedi Egyetem tanára volt. Életminőség és a könyvtár változó szerepe című előadása öt szempont alapján indult el: Mi az életminőség, a szubjektív jólét? - A könyvtár intézménye hol is van mindebben... - Kapcsolódási pontok... – ’Jógyakorlat’ avagy jó gyakorlatok - Továbbgondolás. Az elégedettség és a boldogság megjelenése és mértéke az emberek szubjektív tapasztalásán keresztül válik érzékelhetővé. Az előadásból az egyik fontos észrevétel az volt, hogy az egyéni jólétben a kulturális aspektus nincs benne. A boldogság lehet az életminőséggel azonos, és definiálható az általában megfogalmazott életünkkel való elégedettséggel, vagy elégedetlenséggel.

A másik meghatározó pont, hogy a gazdasági teljesítménynél és az életszínvonalnál is többet jelent az életminőség. Egy belső tényező pedig azt mutatja, hogy az egyének milyennek élik meg az általános életminőségüket.

Ez után az áttekintés után, következett a könyvtár szerepe, hogy milyen életminőséggel összefüggő kereteket képes biztosítani. Külső használói szemmel: hasznos, alkalmazkodó, kényszerül-e folyamatos változásra, alakítja-e az életminőséget, szociális és oktatási szerepet elfogadó, társadalomra építő. Miként kell a könyvtáraknak átalakulnia, van-e rá igény, van-e esélye szubjektív jóllét kialakításában.

Külföldi példákat, képeket láthattunk amerikai nagyvárosok könyvtárairól, Amszterdam és Szaúd-Arábia könyvtáráról.

Végül a magyarországi viszonyok következtek, amelyből kiderült, hogy könyvtáraink több szerepkörűek és viszonylatok láthatók vidék-város és Budapest vonatkozásban.

A könyvtár és a könyvtáros szerepe - intézményi, egyéni, igényt kielégítő, és életminőséget és jóllétet biztosító, kínáló. Szükségesek-e a változások, esetleg intézményi túlélés gondolata is felmerül.

2.         A következő előadást, Életminőség - olvasás nélkül? címmel Mayer József oktatáskutató tartotta, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet képviseletében.

Előadónk kiindulási nézőpontjai voltak: iskolás gyerekek hiányzása, évismétlés alsó és felső tagozatban, korai iskolaelhagyók és a középiskolából kimaradók. Szembe kell nézni a külső és a belső problémákkal: iskolai kudarcokkal és a lemorzsolódás okaival. Nemzetközi tapasztalatok, OFI kutatás és szakiskolai mentorok információi alapján készült táblázat közös gondolata az otthonról hozott tudás elégtelensége és az eltérő kulturális háttér, nehezek a családi körülmények, motiválatlanok a tanulók, nincs jövőképük, igazolatlan órák.

Grafikonok és ábrák segítségével jól látható volt például megyénként az évismétlő diákok százalékaránya, valamint az igazolatlan hiányzások magas óraszáma az ország egyes területein.

A rendszerváltás és az új évezred kezdetén végbement változásokról Laki László: Az alacsony iskolázottság újratermelődésének társadalmi körülményei c. műhelytanulmánya alapján láthattunk egy 1999-ben készült százalékos mutatót. A kimaradók tovább vitték a hiányos kulturáltságot. Kérdőívek alkalmazásával, nagyon sok információt lehetett kapni arról, hogy a hiányos szókincs gátló tényezője például az érzelmek kifejezésének. Előfordult olyan eset, hogy a kérdőív kitöltője nem ismerte fel a képen látható fogalmakat, majd az írásképek szétesése, szinte felismerhetetlenné tette a leírtakat. Nem sikerült a térképen beazonosítani az európai országokat.

A vizsgálatok kiterjedtek a családokra, akik támogatták a különféle különórákra járást, amelyek lehettek versenyképesség-növelő különórák, korrepetáló jellegű, ill. az iskolai oktatást kiegészítő külön órák, edzés, sportfoglalkozás, személyiséggazdagító külön órák.

A vizsgált intézmények: általános iskola, gimnázium, szakközépiskola és szakiskola egyes évfolyamai.

Végül az olvasó és nem olvasó tanulók arányait láthattuk a grafikonon.

A munkaerő-piacon való érvényesülés szempontjából a közfoglalkoztatás tudja feladattal ellátni az írás és olvasás hiányával küzdő embereket. Már kisebb szakfeladatok ellátásához is szükséges tanfolyamok vagy munkavédelmi ismeretek elsajátítása.

3.         A következő program a házigazda, Miskolc város II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi

Könyvtár Gyermekkönyvtára részlegvezetőjének, Miklós Katalinnak az előadása volt.

Az előadás címe: "Gyermekkönyvtári élet Miskolcon".

Benedek Elek idézettel indult a beszámoló: "Minden ház építését alulról kell kezdeni, azonképpen a magyar irodalom olvasóközönségének a nevelését is alul, a gyermekeknél kell kezdeni."

A központi könyvtáron kívül hat fiókkönyvtár szolgálja ki a olvasókat, és mindegyikben van gyermekellátás. A Mesebirodalom a legkisebbek szabadpolcos és játéktere, a bébik, és az óvodás, valamint a kisiskolás csoportok foglalkozásainak helyszíne. Nagyon kedvelt a könyvkiválasztó házikó és az állatfigurás székek.

A felsősök birodalmában számítógépes hozzáférés biztosított.

2007-ben indult a Babusgató-klub havi 1 alkalommal, kézműves foglalkozások keddi napokon, ismeretterjesztő és gyermekirodalmi találkozók, pályázatok, játszóházak színesítik a programokat. 2017-ben volt a harmadik Könyvtári Majális, melynek állomásai a könyvtár különböző területein helyezkedtek el. Az ilyen jellegű családi vetélkedőkre a közeli településekről is ellátogatnak.

Kati megfogalmazása rávilágított a következő fontos gondolatokra: A könyvtár küldetése: a használók olvasásra, könyvtárhasználatra motiválása. A gyermekirodalom értékeinek élményközpontú közvetítése; közösségi élményt adó színvonalas programokon való részvétel biztosítása; az intézmény népszerűsítése.

Könyvtári Műhelynapokat is szerveznek, melynek egyik programján Dr. Kádár Annamária tartott előadást.

Nagyon gazdag volt az eddigi koncertek és bábelőadások vendéglistája: Bartos Erika, Lackfi János, Berg Judit, Nyulász Péter, Baranyai András, Alma együttes, Makám, Gryllus Vilmos, Palya Bea.

Az előadás az egyes fiókkönyvtárak speciális tevékenységeinek (pl.: Teddy Maci kórház) bemutatásával zárult.

4.         A délelőtt záró előadását Farkas Ferenc a FSZEK, EFOP projektiroda szakmai vezetője tartotta "Az én könyvtáram - Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című projekt bemutatásával.

2017. február 1-jén útjára indult az Emberi Erőforrás Operatív Program „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 kódszámú  pályázat, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közösen valósít meg. Könyvtári területen „Az én könyvtáram” projekt az országos könyvtári szolgáltatások továbbfejlesztését segíti a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató szolgáltatások kidolgozásával, illetve országos szaktanácsadói hálózat kialakításával és működtetésével.

A projektnek négy fejlesztési iránya van:

- Olvasáskultúra fejlesztés támogatása

- Digitális írástudás

- Könyvtárhasználat – információkeresés

- Szövegértés fejlesztés támogatása, kiemelten a digitális szövegértés, egyéni és közösségi tanulást támogatása

A könyvtár "társadalmi erőforrás", melyben a mai életmódhoz illeszkedő szolgáltatásokkal kell megismertetni a használókat. Közösségépítő és gazdaság élinkítő szerepén túl, a digitális írástudás terjesztésének pillére és a nem formális és informálistanulás színterei.

A projekt tevékenységei között szerepel a fenti területekhez illeszkedő, a 4-18 éves korosztályt érintő, már meglévő könyvtári gyakorlatok adaptálható, egységes módszertanná formálása. Ennek érdekében célunk a könyvtárakban már működő jó gyakorlatok, módszertani anyagok és mintaprogramok összegyűjtése, nyilvántartásba vétele és egységes formában való elérhetővé tétele a könyvtári szakma számára.

Tájékoztatást kaptunk a képzésekről, és arról, 268 négyzetméteren irodacsoport és oktatási központ kialakítására kerül sor a Közraktár utcában. Az átadásra várhatóan az Országos Könyvtári Napok keretében kerül sor. 2019 első negyedévében pedig várható egy átható olvasás- és könyvtár népszerűsítő kampány.

A hagyományokhoz híven megfogalmaztuk a nap üzenetét a Közkönyvtári Egylet és a Gyermekkönyvtáros Szekció tagjai nevében a záró plenáris ülésre.

„A mindenkori olvasó, aki a folyamatosan megújuló könyvtárban szeretné az életminőségét magasabb szintre emelni, boldog, művelt, tájékozott emberré válhat.”

Mindannyiunk számára tartalmas és gondolatokat elindító délelőtt volt, mely továbbra is felhívta a figyelmünket a könyvtár és könyvtáros társadalmi felelősségére.

A beszámolót készítette: Karakasné Kőszegi Katalin FSZEK XIII./6. -

 

but178.jpgMKE Gyermekkönyvtáros Szekció szakmai napja – 2017. október 16.

Idén a Békés Megyei Könyvtárban, Békéscsabán tartottuk szakmai napunkat, egybekötve VándorBagoly díjunk átadásával. 

Rakonczás Szilvia igazgatónő, és Szecseiné Pápay Judit szekcióelnök köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. Nagy várakozással indultunk az események felé, bizony nem csalódtunk, fantasztikus napunk volt. Kint szikrázó napsütés, bent jókedv, kitűnő szakmai program folyt.

Először Farkas Ferenc szakmai vezető, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt keretében megvalósuló "Az én könyvtáram" programról tartott előadást. Megismertük a könyvtári komponens céljait, a projektben részt vevő partnereket, a módszertani szakmai műhelyeket, a várható kutatási területeket. A Psyma által 2017 szeptemberében két országos lakossági közvélemény-kutatás lebonyolítása zajlott olvasáskultúra, könyvtárhasználat–információkeresés, könyvtár- és könyvtároskép vonatkozásában. Az 1500-1500 fő 18 év alatti, illetve felnőtt személyes megkérdezésével megvalósult reprezentatív felmérések eredményeinek kiértékelése megkezdődött. Előkészítés alatt áll pedagógusok, illetve könyvtárosok körében online felmérések lebonyolítása. Folyamatban van a PISA és a PIRLS felmérések tanulmányszintű elemzése a projekt szempontjából. Várjuk a kutatás eredményeit!

Ezután Kiss Ildikó, vendéglátó könyvtárunk gyermekkönyvtárosa mutatta be sikeres „Aranyos éjszaka” programjukat. Ez az éjszaka már harmadik alkalom volt, 2015-ben „Hálózsák és hókuszpókusz” című éjszakai programjukban előadást hallhattak a gyerekek az éjszaka hangjairól, állatairól, vezetett sétára indultak a ligetbe, interaktív árnyjáték, lufiposta, kincskeresés a könyvtárban tarkította az eseményeket.  2016-ban Széchenyi-emlékéjre került sor - Széchenyi István születésének 225. évfordulójára emlékeztek a gyerekekkel. A témához kapcsolódó előadás, játékos hídépítés, hernyótenyészet, „lóverseny”, gőzhajózás, jelmezes fotózás szerepelt a programban. Ebben az évben pedig Arany János születésének 200. évfordulójával foglalkoztak. Kapcsos könyvet készítettek, flashmobot tartottak a belvárosban Mátyás anyja c. művéből. Előadást hallgattak, nem maradt el a könyvtári kincskeresés és a vidám játékok se. Mindhárom programot a várva várt hálózsákban alvás követte a könyvespolcok között. Aludt valaki egyáltalán?

Majd VIP jegyet kaptunk a Circus Bookológus című előadására. Végig-örvendhettünk egy papír-színházas foglalkozást, melyet Kiss Ildikó és Kovács Andrea gyer-mekkönyvtárosok tar-tottak békéscsabai iskolásoknak. A könyv-tárból kölcsönözhető cirkuszos könyvek is bemutatásra kerültek. Teljesen el voltunk varázsolódva és varázsolva. "Abrakadabra, nem megy ez babra. Felnőttek tegyetek szemekre kezeket! Aki les alatta, egér lesz nyaranta!" Nagyon megijedtünk ettől, és nem leselkedtünk. Félre húzódott a színpad függönye, és a gyerekek nagy vidámsággal teljesítették a cirkuszi feladatokat. Komplex, sok ötletet adó foglalkozást láttunk.

Persze beszabadultunk a gyerekkönyvtárba is, találkoztunk Ló Szerafinnal, a könyvtár szimbólumával. Már régóta álldogál itt, a gyerekek nagy kedvence. A könyvtár nagyon ízléses, színes, vidám, gyermekeket hívogató.

Lehet még fokozni ezt a nagyszerű hangulatot? Lehet. Sorra került a VándorBagoly díjunk ünnepélyes átadása. Kiderült, hogy Baglyunknak az itt töltött egy év alatt kis fiókája született, 3 D-s nyomtatással. A VándorBagoly díj Bizottság döntése alapján, fiókástul a szegedi Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárába került. Nehéz volt a választás, mert sok javaslat érkezett. A kiírás szerint a díj a legszínvonalasabb, legkreatívabb gyermekkönyvtárosi munkáért jár, mellyel a gyermekek olvasóvá nevelését segítik. A szegedi Gyermekkönyvtár több mint öt évtizedes munkássága igazán fémjelzi ezt, egyben ezzel elismertük az elődök munkáját is.

Az elődök és az épp Szegeden dolgozó gyermekkönyvtárosok képviseletében Kulcsár Marianna és Nagy Zsuzsanna vette át a díjat. Palánkainé Sebők Zsuzsannát, a Somogyi-könyvtár igazgatónőjét is nagyon hiányoltuk, emlékeztünk a régi szép időkre, amikor még ő is gyermekkönyvtáros volt, és közös szakmai konferenciánkon jót játszottunk vele. A díj mindenképp az ő díja is!

Majd a szegedi kollegák rendhagyó könyvtárbemutatója következett. Zsetonokat kellett felrakni az általunk jónak vélt válasz plexi ablakára. Követhetetlen volt az a rengeteg program és tudnivaló, amit ők csinálnak. Nagy vidámság és izgalom közepette hulltak a mélybe a zsetonok. Gratulálunk munkájukhoz!

Köszönjük a szíves vendéglátást, jövőre Veletek újra együtt Szegeden!Az utolérhetetlen ízű békéscsabai kolbászos szendvicsek után útra keltünk városnéző túránkra. Az Ibsen házban működő Napsugár Bábszínház minden rejtett zugát felfedeztük, a Meseházban pedig újra elvarázsolódtunk Schéner Mihály képzőművész alkotásai, és Lenkefi Konrád bábművész által tervezett és kivitelezett bábok között.

A VándorBagoly díj laudációja, emléklapja honlapunk VándorBagoly díj menüpontjában nézhetők meg: https://gykszekcio.eoldal.hu

A szakmai nap képei a Képgalériánkban és a Békés Megyei Könyvtár honlapján:

http://konyvtar.bmk.hu/galeria_2017/-/gallery/MKE+Gyermekk%C3%B6nyvt%C3%A1ros+Szekci%C3%B3+Szakmai+Napja+-++2017_+okt%C3%B3ber+16_-418404

Beszámolót írta: Budavári Klára MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke

 

Az MKE Gyermekkönyvtáros Szekció pénzügyi beszámolója

2017. december 31.

Egyenlegek

Bankszámla forgalom:

Nyitó egyenleg 2017. január 11-én: 118,227,-

Záró egyenleg 2017. december 29-én: 138,515,-

Készpénz:

Pénztár egyenlege 2016. december 31-én: 7,480,-

Pénztár egyenlege 2017. december 31-én: 20,870,-

Bevételek:

Szervezeti regisztrációs díj és MKE tagdíjak: 92,000,-

Banki kamat: 4,-

Összesen: 92,004,-

Kiadások:

Banki költségek: 2,712,-

Irodaszer, fénymásolás, fogyóeszköz: 1,920,-

Postadíj: 1,690,-

Honlap kezelés díja: 6,604,- Ft

MKE regisztrációs díjak és kártyadíjak átutalása: 38,000,-

Papírszínház: 3,400,-

Reprezentáció: 4,000,-

Összesen: 58,326,-

 

Pénzforgalom részletezése:

Dátum

Megnevezés

Bevétel

Kiadás

01.09.

OTP Direkt Havidíj

 

106

01.23.

Tagdíj (Bencsikné Kucska Zs.)

3000

 

01.25.

Tagdíj (Kovácsné Komáromi E.)

5000

 

01.31.

Kamat

1

 

01.31.

Forgalmi különdíj

 

1

02.01.

Tagdíj (Szecsei Istvánné)

5000

 

02.06.

OTP Direkt Havidíj

 

106

02.06.

Tagdíj (Kalincsákné M.Zs.)

5000

 

02.06.

Tagdíj (Tóthné Sz. Á.)

5000

 

02.07.

Tagdíj (Karakasné Kőszegi K.)

5000

 

02.07.

Tagdíj (Prinyi T.)

3000

 

02.17.

Tagdíj (Miklós K.)

5000

 

02.20.

Tagdíj (Vári I.)

5000

 

02.20.

Tagdíj (Schmidt-Czetli Á.)

5000

 

02.20.

Tagdíj bef. készpénzben (Kovács M., Vasáros F.né, KulcsárM., Haszonné Kis K., Kaszás V.)

17000

 

02.21.

Tagdíj (Budavári K.)

3000

 

02.23.

Tagdíj (Törökné A.M.)

5000

 

02.24.

Tagdíj (Bozzai J.)

5000

 

02.28.

Kamat

1

 

03.06.

OTP Direkt Havidíj

 

106

03.20.

Tagdíj (Tengerics É.)

5000

 

03.31.

Kamat

2

 

04.03.

OTP Direkt Havidíj

 

106

04.10.

Tagdíj (Mattyasovszky-Zsolnay Zs.)

3000

 

04.11.

Postadíj

 

1690

04.12.

Tagdíj (Zsigri M.)

5000

 

05.08.

OTP Direkt Havidíj

 

106

06.06.

OTP Direkt Havidíj

 

106

06.29.

Regisztrációs díj (Bihariné)

3000

 

07.10.

OTP Direkt Havidíj

 

106

08.07.

OTP Direkt Havidíj

 

106

09.04.

OTP Direkt Havidíj

 

106

10.02.

Tagdíjhányad

 

38000

10.02.

Honlap tárhely díja

 

6604

10.06.

Papírszínház

 

3400

10.09.

OTP Direkt Havidíj

 

106

10.14.

Fénymásolás

 

405

10.14.

Virág, irodaszer

 

1515

10.31.

Pénzforg. jut.

 

1218

10.31.

Forg. különdíj

 

30

10.31.

Vendéglátás a Szakmai Napon

 

4000

11.06.

OTP Direkt Havidíj

 

106

11.30.

Pénzforg. jut.

 

174

11.30.

Forg. különdíj

 

16

12.04.

OTP Direkt Havidíj

 

106

12.29.

Forg. különdíj

 

1

ÖSSZESEN:

 

92,004,-

58,326,-

 

2017. december 31.                                                                                  

Tóthné Szomolya Ágnes sk.

 

 

 
 

KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 416787
Hónap: 1444
Nap: 83