Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archívum: 2020. évi programok

1. 2020. február 20. – Tisztújító taggyűlés, szakmai nap

Helyszín: FSZEK Ugocsa utcai Könyvtára. Budapest, XII. Ugocsa u. 10.

Taggyűlés:

A taggyűlés napirendje:

1. napirendi pont: A taggyűlés tisztségviselőinek (jegyzőkönyvvezető, a jegyzőkönyv hitelesítője) megválasztása.

2. napirendi pont: Határozatképesség megállapítása.

3. napirendi pont: A szervezet 2019. évi szakmai beszámoló – dr. Szecseiné Pápay Judit – a beszámolót a taggyűlés elfogadta

4. napirendi pont: A szervezet 2019. évi gazdasági beszámoló – Tóthné Szomolya Ágnes, gazdasági ügyintéző – a beszámolót a taggyűlés elfogadta

5. napirendi pont: A szervezet 2020. évi munkatervének előterjesztése – dr. Szecseiné Pápay Judit szekcióelnök

Előzetes 2020. évre:

• február vége: taggyűlés, szakmai nap.

• április 24-26: könyvfesztivál

• június: két tagunk ismét kirándulást szervez Örményországba, ahol további könyvtárakat is megtekintenek.

• július 15-17 vándorgyűlés: „Nemzedékek szolgálatában” - a Közkönyvtári Egylettel közösen

• szeptember-október Orosháza: szakmai nap, Bagoly-röptetés

6. napirendi pont: Az éves beszámolók és munkaterv elfogadása.

7. napirendi pont: Észrevételek, hozzászólások

 

Szakmai nap - Jé, ez is gyerekkönyvtár?!

Egy remek szakmai nap margójára. Hagyományos éves taggyűlésünk után - hol minden rendben találtatott - nagy izgalommal vetettük bele magunkat az eseményekbe.

Felfedeztük a FSZEK XII. kerületi Ugocsa utcai könyvtárát, vendéglátóink szíves szóval, kávéval és egyéb földi jókkal vártak. Szakmai napunk egyik fontos témája pedig az volt, hogy megismerjük, hogy nagy szakkönyvtáraink hogyan vonzzák be a gyerekolvasókat.

Bors Anikót már a tavalyi MKE vándorgyűlésen megismerhettük, ő volt „Az év fiatal könyvtárosa-díj” nyertese, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára olvasószolgálati könyvtárosa. Előadásának címe se volt mindennapi: Lépésről lépésre a statisztika felé – Gamifikáció a KSH Könyvtárban.

Bemutatta, hogy hogyan indultak arra az útra, hogy gyerekcsoportokat fogadjanak a könyvtárban, valamint, hogy milyen programokkal várják a gyerekeket óvodás kortól középiskolásokig. Játékosan, de mégsem elfeledve azt, hogy mindez egy országos szakkönyvtárban zajlik.

A kisebbek programját a gyerekek körében közkedvelt Rumini alakja köré építették, „Rumini a számok tengerén” címmel. A képzeletbeli hajósinasok menetlevelük segítségével a könyvtár 12 helyszínén teljesítettek feladatokat, ahol számok voltak a megfejtések. A helyes összeg kinyitotta a Kikötőben lévő kincsesláda lakatjának számkódját.  A feladatok között voltak fejtörők, logikai játékok, rejtvények, matematikai alapműveletek, és játékosan statisztikai adatokat is felhasználták.

A középiskolásoknak ajánlott nyomkereső játékuk „A vidéki nyugalom Agatha Christie módra” címet kapta. Ez a program egyben kikapcsolódás, társas tanulás, észrevétlen információkeresés is volt. A témák és feladatok következetesen a választott történet tárgyi elemei és cselekménye köré épültek. A feladatok között logikai, matematikai és ügyességi feladványokkal találkozhattak. Majd a következő, műből származó idézet vezette el őket a következő feladványhoz. A játéksor minden részletében valósághűen igazodott a cselekményhez, ahol a játéktér egyben a könyvtári tér is, amely nem csupán díszletként van jelen. Még sok tervük van!

Abrakadabra – avagy egy szakkönyvtár találkozása a gyerekekkel – Sárközi Andrea az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény zenei könyvtárának osztályvezetője folytatta ezt a témát. Hogyan töltik meg élettel a gyerekcsoportok ennek a műemlék jellegű épületnek a gyönyörű tereit? Eltávolodtak a frontális könyvtárbemutató óráktól, ami egyben kilépés a komfortzónából, a gyerekek és a könyvtárosok számára is. A nyomozós órák, rendhagyó nyílt zenei órák, tematikus foglalkozások mellett nagysikerű Kalandozások című játéksoruk, mely kapcsolódik az Operakaland programhoz, és Háry János útját járja végig. Természetesen a könyvtár tereiben /Zeneműtár, Kölcsönző, Nyelvstúdiók, Olvasóterem/ kapott feladatok megoldása vezet az út végéhez, ahol „ajándék” dobozok várják a gyerekeket. A sokrétű könyves és zenei jellegű dokumentumok használata mellett adatbázisok, internet kezelése is segít a feladatok megoldásában.

A „kutatóvá válás” játékossága mégis magában hordozza azt, hogy a megszerzett tudás, rengeteg élmény mellett immár sokkal bátrabban fognak belépni ezekbe a könyvtárakba, ha majd valóban szükségük lesz rá tanulmányaik során.

Végezetül házigazdánk Parilla-Nagy Judit gyermekkönyvtáros mutatta be könyvtárát, számtalan programjukat, sok ötlettel lettünk gazdagabbak. A könyvtár épülete 1999-ig Ugocsa moziként működött, emeleti tetőablakai még erre utalnak. A teljesség igénye nélkül programjaikból: Hólabda, Költői kérdés, QR kóddal nyomozás, Nyári könyves kihívás, Könyvvadászok, kézműves foglalkozások, papírszínház előadások.

Ketten írtuk programjuk 2004 óta fut, minden évben egy neves író kezd el egy története, amit a gyerekeknek kell befejezni. /Pl. Békés Pál, Lázár Ervin, Varró Dániel, Berg Judit, Finy Petra, Tamás Zsuzsa../ Ebben évben Mészöly Ágnes történetével dolgozhatnak a gyerekek.

Judit nagyon fontosnak tartja a könyvtár marketing tevékenységét, PR munkáját, hogy minél több fórumon ismerkedjenek meg olvasóik a könyvtár programjaival. /Hegyvidék újság, plakátok, Facebook, Instagram, a könyvtár kirakata eseményekkel/ Könyvajánló viráguk, mely korosztályonként ajánl olvasmányokat, QR kódok mögé van rejtve.

Gratulálunk a könyvtárak és a kollégák munkájához, nem feledve, hogy mindezek a nagyszerű programok csakis csapatban valósíthatók meg.

Készítette: Budavári Klára

 

2. 2020. november 18. - MKE Gyermekkönyvtáros Szekció VándorBagoly díjátadó

Helyszín: Orosháza

A Gyermekkönyvtáros Szekció az idén szokásos őszi szakmai napját sajnos a járvány miatt nem tudta megtartani, pedig az orosházi gyerekkönyvtárosok nagyon készültek rá. Az online program nem adhat olyan élményt, amit egy ilyen találkozáson átélnek a résztvevők, hiszen a helyi könyvtár – mint a gyermekkönyvtári programok általában – könyvtári játékkal készül, mellyel a saját munkájukat, könyvtárukat, városukat mutatják be.

A Szekció viszont még a nyáron meghirdette a VándorBagoly díját, melyre érkezett is jelölés. Ismét egy kelet-magyarországi településre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyében lévő könyvtárba, a Jászságba, a jászberényi Városi Könyvtárba repült. Sajnos az ünnepélyes átadási ceremónia egy kissé máshogy alakult, mint azt eredetileg terveztük. Mivel a jászberényi gyerekek – még, ha csak képen is – már nagyon szeretnék látni könyvtárukban a VándorBaglyot, így a Szekció, a jászberényi és orosházi könyvtárosok úgy egyeztek meg, hogy egy küldöttség elutazik Orosházára, és ünnepélyesen átveszi a díjat.

 Gratulálunk a jászberényi gyerek-könyvtárosoknak: Boda Lászlónénak, Szarvas Lászlónénak és Verseginé Ujhelyi Petrának.

Köszönet a jászberényi könyvtár munkatársainak – Kovács Péter könyvtárvezetőnek és Boda Lászlóné Jutka gyermekkönyvtárosnak -, hogy vállalták az utat, az Orosházi Könyvtárosoknak pedig a szíves fogadtatást.

Készítette: Szecseiné Pápay Judit

Jászsági Térségi Televízió: https://www.youtube.com/watch?v=me3ZMT1SDFM&feature=emb_logo

szoljon.hu:

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tekintelyes-szakmai-dijat-kapott-a-jaszberenyi-gyermekkonyvtar-3110416/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=szoljon&fbclid=IwAR09RoZS7WSnBpWXwAMNEAWKMDDAMjv9gWd2MN8cUQJM0yWoWT2qP4YZ7zk

 

 VÁNDORBAGOLY DÍJ 2020. A Jászberényi Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára /laudáció/

A Jászberényi Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának munkájának hatóköre nem csak a városra, hanem a Jászság mind a 18 településére, az ott élő gyermekolvasókra is kiterjed. A gyermekkönyvtárban a rajzversenytől a havi kvízeken át a mesemondó versenyekig, évi 200 csoportos foglalkozást is tartanak a legkülönbözőbb témákban. A Gyermekrészleg bababarát, a szükséges higiénés eszközökkel megfelelően felszerelt. 2015-ben kialakították a Kicsik B(i)rodalmát, mely ideális környezetet biztosít a legkisebb korosztály számára a játék mellett a könyvekkel való ismerkedésre.

2018-ban pályázati támogatásból Jászsági Népmesepontot hoztak létre. Kialakult egy nagyon jól felszerelt gyermekkönyvtár, melyben lehetőség van például az élőszavas mesemondásra, amely nagyon hasznos és szórakoztató foglalkoztatási forma. A gyermekek és a felnőttek ez által jobban megismerhetik a népmesék világát és a hagyományos mesemondás technikáit is. Az újonnan kialakított közösségi tér a jászsági népművészeti értékek népszerűsítésére jött létre, ahol egyaránt fogadnak óvodai és iskolai csoportokat, és vannak családos foglalkozások is. A Jászsági Mesepont a jó szakmai együttműködésnek köszönhetően már háromszor adott otthont a „Hencidától Boncidáig …” „Határokon és generációkon átívelő népmesemondóverseny felnőtteknek” elnevezésű programsorozatokon.

Az ország egyetlen, könyvtárban működő népmesepontjának önálló Facebook oldala van, Jászsági népmesepont néven.

Mesefüzet sorozatot indítottak, a kis mesefüzetek, a Könyvzugi manókról - Pirinyó szülinapja, Pirinyóban lappang valami - szólnak, amelyeket a könyvtárosok készítettek. A gyermekrészleg a város rendezvényein rendszeresen jelen van a KultúrZugban, a ZagyvaParty Fesztiválon, a Jász Expon, vagy a gyermeknapi programokon.

Amikor idén március közepétől bezárt a könyvtár elindították az online mesélést, amikor ismét lehetett látogatókat fogadni az intézményben, akkor elsősorban szabadtéri programokat szerveztek. Óperenciás mesetábort szerveztek a nyáron, amin a jászberényi általános iskolákból jutalomként vehettek részt a tanulók. Délelőtt a könyvtárban, délután a Főnix Fészek Műhelyházban volt mese, játék, kreatív munka, kézműveskedés.

A Gyermekkönyvtár szolgáltatásai folyamatosan bővülnek: elérhető a teljes LOGICO fejlesztő játék, bérelhetővé váltak a hozzá tartozó táblák. Több idegen nyelven (angol, német, olasz, francia, spanyol) érhetőek el mesekönyvek 3 éves kortól.

A könyvtárban két könyvtáros dolgozik. Egyikük, Boda Lászlóné megkapta a Tündérkönyvtáros címet. A könyvtárosok elhivatott munkája példaértékű és követendő lehet minden gyermekkönyvtáros számára!

Budapest, 2020. október 28.

 

3. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége – szervezeti előterjesztés alapján – 2020-ban

Egyesületi Munkáért Emlékérem kitüntetésben részesíti Haszonné Kiss Katalint, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatóját, a MKE Közkönyvtári Egylet elnökét, az MKE Elnökségi tagját. /laudáció/

1991-től dolgozik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Először a XIX. kerületi főkönyvtárban könyvtárosként, majd 1993-tól a főigazgatóságon szakreferensként tevékenykedett. 2002-től a Központi Könyvtár Közhasznú információs csoportját vezette. Jelentős szerepet vállalt a megújult könyvtár szolgáltatási rendszerének kialakításában és továbbfejlesztésében. 2007-2013 között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének osztályvezetője. 2013. január 1-től látja el a 2. számú régió igazgatói feladatait. Vezetőként jó érzékkel menedzseli a könyvtárak ügyeit, egyre bővülő kapcsolatot épít ki a kerületek önkormányzati vezetésével. Kiemelkedő szerepet vállal és végez a könyvtárak megújuló szolgáltatásaiban.

Az IBBY Magyar Egyesületének titkáraként számos országos és budapesti olvasásnépszerűsítő akciót szervezett. 2015-től az MKE Közkönyvtári Egylet elnöki feladatait látja el. 2019-től az MKE Elnökségének póttagja, 2020-tól elnökségi tagja.

Haszonné Kiss Katalin munkájának alapvető jellemzői a hívatástudat, a szakmaszeretet, a következetesség, és az igényesség. Képessége a megújulásra, innovatív szemlélete, gondolkodása, inspirálóan hat a környezetére. Fejlett empatikus készségének, toleranciájának, érzelmi intelligenciájának köszönhetően mind könyvtárosi pályáján, mind oktatói tevékenységében és a könyvtári szervezetekben végzett munkája területén is jeles és népszerű szakember. Az MKE Emlékérem méltó elismerése a három évtizedes kiemelkedő szakmai, oktatói és közösségi tevékenységének.

 

Kitüntetéséhez a felterjesztők és valamennyi tagtárs nevében szívből gratulálunk!

Budapest, 2020. december 15.

Barátné Prof. Dr. Hajdu Ágnes

MKE elnök

 
 

KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 410170
Hónap: 2631
Nap: 30