Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Munkánk elismerése

 

2021. augusztus 20.

Orosháza Közszolgálatáért Díjat kapott régi tagtársunk, Tengerics Éva. Az orosházi Justh Zsigmond Városi tengerics.jpgKönyvtár gyermekkönyvtárosa, 2019.év VándorBagoly díjasa. Sok-sok mindent tett gyermekolvasóiért, amiről hosszasan olvashattok itt. Gratulálunk, további tartalmas éveket kívánunk Évi, jó egészséget színvonalas munkádhoz!

Könyvtári honlapjukon olvasható a cikk : https://blog.justhvk.hu/blog/?p=19611&fbclid=IwAR1_BHnO8K7V276U_J20oVW_NbrTCXKLwY3sRUZvYy0oAi2IMdy2Fc3VH6c

 

2021. július 8.

MKE emlékérem kitüntetést kapott dr. Bihari Albertné, Jolika. 

632702005jolika-scaled.jpgLaudáció: Négy évtizedes magas színvonalú elméleti és gyakorlati tevékenységével, a gyermekkönyvtári munka területén országosan is elismert szakmai módszerek kidolgozásáért részesült díjban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatóhelyettese, dr. Bihari Albertné.  

Jolika Szekciónk munkájában is folyamatosan, aktívan tevékenykedett, 1998-2002-ig, és 2014-2019-ig vezetőségi tagunk volt, de ötleteire, szervező munkájára folyton számíthattunk/számíthatunk. Gratulálunk! 

 

2020. december 15. Egyesületi Munkáért Emlékérem

kati.jpgA Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége – szervezeti előterjesztés alapján – 2020-ban Egyesületi Munkáért Emlékérem kitüntetésben részesíti Haszonné Kiss Katalint, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatóját, a MKE Közkönyvtári Egylet elnökét, az MKE Elnökségi tagját, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekció vezetőségi tagját.

Laudáció

 

 

2020.01.22. Kölcsey-érem

kulcsar-marianna.jpgKulcsár Marianna, a szegedi Somogyi Könyvtár könyvtárosa, olvasószolgálati osztályvezető helyettese

A Magyar Kultúra napján díjazták Szeged városa kultúrában jeleskedő szakembereit. 

Cikk itt olvasható a delmagyar.hu hírportálon

Mintaprogramok a fejlesztő szemével. Riport Mariannával "Az én könyvtáram" egyik mintaprogramjáról

 

 

55244625_2365110070186225_1815509712838328320_n.jpg2019. március 27.

1974. március 27-én az OSZK-ban mintegy 80 gyermek- és iskolai könyvtáros megalapította a MKE Gyermekkönyvtáros Szekcióját. Napra pontosan, 45 év után az MKE elnökségétől megkaptuk a munkánk elismerését igazoló jubileumi díszoklevelet.

 

 

 

 

 

marcsi2.jpg2019. január 22. A Magyar Kultúra Napján Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros - vezetőségi tagunk - a Dunaújvárosban végzett, több évtizedes példaértékű és elhivatott kulturális tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése által alapított Pro Cultura Intercisae díjat kapott. Teljes cikk, laudáció itt olvasható! Gratulálunk! Teljes cikk, laudáció itt olvasható! Gratulálunk!

 

 

kalincsak.jpg2018. május 7.

Polgármesteri elismerő emlékérmet kapott Kalincsákné Molnár Zsuzsanna könyvtáros, - vezetőségi tagunk - a Tolnai utcai Tagkönyvtár vezetője, aki tizenhetedik éve dolgozik a város olvasóiért. A díj átadásával dr. Cser-Palkovics András megköszönte a szakmai munkát és a lokálpatrióta, sokszínű rendezvényeket, amit a városrész lakói az elismerés javaslatával fogalmaztak meg. Gratulálunk! 

A teljes cikk itt olvasható!

 

marcsi-tunderkonyvtaros.jpg2017. június 10.

Tündérkönyvtáros díj

Törökné Antal Mária, a dunaújvárosi József Attila Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa

Szívből gratulálunk, további jó munkát kívánunk!

Az átadóra 2017. június 10-én került sor, a budapesti Katona József Színház előcsarnokában. Az eseményen a díjat Bosnyák Viktória és a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna adta át.

 

unspecified1.jpg2016. augusztus 20.

Szinnyei József díj

Budavári Klára alelnökünk állami kitüntetést kapott könyvtári szakterületen hosszabb ideig végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséért.

 

p1010010.jpg

p1010002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koszegi.jpg2014. december 13.

Tündérkönyvtáros díj

A Kolibri Kiadó és a Tündérkönyvtárosok Szövetségének díja, mely a kiemelkedően magas színvonalon dolgozó iskolai és gyermekkönyvtáros munkáját ismeri el. /gyermekolvasók ajánlásai alapján/

Díj átadása: 2014. december 13. Katona József Színház

Az újdonsült Tündérkönyvtárosok között köszöntjük Karakasné Kőszegi Katalint! Szívből gratulálunk!

 

marcsi.jpg2013.05.30.

10 év "cimboraság" kitüntetése
Törökné Antal Mária kapta a "Dunaújváros Ifjúságáért díjat"


Nemrég ünnepelte a Cimbora Klub 10.születésnapját és most újra itt az alkalom az ünneplésre! Törökné Antal Mária, MARCSI NÉNI 10 éves, szívvel-lélekkel végzett munkáját ismerte el Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a Dunaújváros Ifjúságáért díj odaítélésével.
Gratulálunk a kitüntetéshez és kívánunk még sok az eddigiekhez hasonló kreatív, ötletes és vidám "cimbora klubozást"!

 

03-mzsk-kituntetes-600x400.jpg2013.04.15.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért díj 

Ünnepi taggyűlést tartott hétfőn a Könyvtárosok Világnapja alkalmából a Magyar Könyvtárosok Egyesületének megyei területi szervezete a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

A 2008-ban alapított Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért – díjat idén Ignácz Lászlóné gyermekkönyvtáros vehette át a könyvtári kultúra és szolgáltatás továbbfejlesztésében elért kiemelkedő teljesítményének elismeréséül.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete által alapított Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért díj célja a megye közművelődési, felsőoktatási és szakkönyvtáraiban, továbbá a képzőhelyeken dolgozók szakmai tevékenységének, a könyvtári kultúra és szolgáltatás továbbfejlesztésében elért kiemelkedő teljesítményeknek az elismerése. 

Forrás: Szabolcs Online

www.szon.hu/ertekes-hagyatek-kincset-ero-dolgozok/2243909

Gratulálunk Mónika! 

 

budapestert.jpgBudapest Főváros Közgyűlése 2011. november 17-én, a Főváros egyesítésének napján kitüntetéseket, elismeréseket adományozott.
Budapestért Díjat kapott Bencsikné Kucska Zsuzsanna,
a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtárának vezetője.

 

 

 

karakasne-polgarmesteri-dics.-okl..jpgBudapest Főváros XIII. ker.polgármestere

Polgármesteri dicséret - 2011. június 1.

Karakasné Kőszegi Katalin

1989. szeptember 1-je óta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa. A

XIII. kerületben a Tátra utcában kezdett dolgozni, később a Tomori közi

gyermekkönyvtárban, jelenleg pedig a Mosoly utcai Angyalföldi Kertvárosi

Könyvtárban látja el feladatait. A Mosoly utcai könyvtár a

gyermekcsoportok által a leglátogatottabb intézmény. Kitüntetettünk

remek fantáziával készül a tematikus foglalkozásokra. Az általa

szervezett összejöveteleken több generációval szerettette meg az

olvasást, a könyvtárban való búvárkodást. Nem csak gyermekekkel, az

idősebb korosztállyal is készségesen és személyre szabottan foglalkozik.

A XIII. kerületben végzett magas színvonalú kultúraközvetítő

tevékenységét köszönjük.  

 

lift2cp.gif

 

 

 

 

MKE emlékérem

 

 

2010. Baja 42. Vándorgyűlés

 

Budavári Klára

Kép

Budavári Klára 2002-től szakmai hozzáértéssel, a gyermekkönyvtáros hivatás iránti elkötelezettséggel vezeti az MKE Gyermekkönyvtáros Szekcióját. Színvonalas továbbképzések szervezése mellett az ország különböző régióiban konkrét módszertani segítséget nyújtott számos gyermekkönyvtárnak, részt vett számítógépek beszerzésének megszervezésében az anyagi gondokkal küszködő települések gyermekkönyvtárai számára. Szakmai előadásokkal, publikációkkal növeli a gyermekkönyvtáros szakma hírnevét. Munkahelyén, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Lőrinci Nagykönyvtárában is számos kezdeményezés szervezője és kiváló végrehajtója. Budavári Klára munkája valamennyi gyermekkönyvtáros számára példamutató értékű, ennek méltó elismerése az MKE-emlékérem.

 

2008. Szombathely 40.Vándorgyűlés

Oláh Rozália    

Kép

 

A  Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője./Zalaegerszeg/

Iskoláit Sárbogárdon végezte, itt is érettségizett, majd elvégezte Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola magyar-könyvtár szakát.

-A főiskola után rövid ideig tanított. Ezt követően Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár módszertani osztályán dolgozott.

-Ezután került Zalaegerszegre, ahol 1983-ban lett a Gyermekkönyvtár dolgozója. A következő években gyermekkönyvtári vezetői szakképesítést szerzett. 1995-től ő a gyermekkönyvtár vezetője.

-1984 óta szerkeszti az évente megjelenő „Tarkaforgó” című módszertani kiadványt. Ez a gyermekkönyvtári foglalkozások forgatókönyvét tartalmazza, segítve a könyvtáros kollégák munkáját. A kiadvány tematikus jellegű, levelezős játékokat, irodalmi pályázatokat is ismertet.  

-2001-2003 között elvégzi esti tagozaton az ELTE Könyvtártudományi- Informatika tanszékén a könyvtár kiegészítő szakot. 

-1995-ben alakult meg a Zalai Gyermekkönyvtáros Műhely, amelynek alapítója és vezetője.  

-Több mint három éve szerkeszti a „Gyermekkönyvtári Információ” című hírlevelünket, szakirodalmi tájékoztatónkat, amely kéthavonta jelenik meg.

-Nevéhez több sikeres pályázat fűződik. Ezek közül kiemelkednek az esélyegyenlőséget hangsúlyozó, a társadalmi integrációt segítő művészeti foglalkozások programjai.

-15 éves múltra tekint vissza az évente rendezett „Barangolás a gyermekirodalomban” című irodalmi levelezős játék, amelynek ő a koordinátora. 

-Mint a gyermekkönyvtár vezetője, jelenleg is aktívan végzi a különböző rendezvények szervezését, programok összeállítását. 

-Sok-sok éven át  tartott felső tagozatos diákoknak és kisiskolásoknak könyvtári foglalkozásokat, ezzel is hozzájárulva a felnövekvő ifjúság olvasóvá neveléséhez. 

-Évtizedes múltra tekint vissza a nyaranként megrendezett balatoni olvasótábor, ahol hátrányos helyzetű gyerekek táboroznak. Ezeknek az éves összejöveteleknek aktív szervezője és résztvevője. 

-Szerteágazó feladatai mellett könyvtári szakértőként szakfelügyeleti tevékenységet is folytat, segítve ezzel a kiskönyvtárak munkáját.

-Jó kapcsolatban van a helyi médiával és iskolákkal. Ennek köszönhetően a közvélemény jobban megismerheti a gyermekkönyvtár munkáját.

 

-Kiváló viszonyt épített ki kortárs írókkal, költőkkel,

akik közül már számos híres személy vendégeskedett könyvtárukban.

-Szakmai hozzáértésével, lelkesedésével, az olvasók iránti elkötelezettségével nap mint nap segíti a gyermekkönyvtár munkáját. Óriási szerepe van abban, hogy a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára sokoldalú, érdekes, hasznos tevékenységet fejtsen ki – a gyermekolvasók örömére. 

 

 

2006. Kecskemét 38. Vándorgyűlés   

 

Budavári Klára

 

Kép Laudáció:  Gyerekkönyvtárosként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyermekolvasóinak, köztük fogyatékkal élő gyermekeknek szervez érdekes programokat, ahol a meséé, a szerepjátékoké, az olvasmányélményeké a főszerep. Az MKE Gyerekkönyvtáros Szekciójának elnökeként közvetlenül és közvetve az ország valamennyi gyermekének olvasását szívügyének érzi. A gyerekkönyvtárosoknak szervezett foglalkozásokon biztosítja a kollegáknak a tapasztalatcsere, a továbbképzés lehetőségét.A gyermekolvasókért végzett példaértékű és áldozatos munkája elismeréseképpen részesül MKE-emlékéremben.  

 

 

2003. Nagykanizsa 35.Vándorgyűlés

Bencsikné Kucska Zsuzsa

Szakmai önéletrajz: 

 Iskoláim: 1970- Kép I974:Martos Flóra Gimnázium-Biológia tagozat
l976-1980: Ho Si Minh Tanárképző Főiskola Pedagógai-könyvtár szak
1985-1988:  ELTE BTK –Könyvtár kiegészítő szak
  

Továbbképzések: 

1983. Göd-olvasótábor

1985. Veszprém-Médiatári ismeretek

 1992-1993: Játszóbázi tanfolyam Bucz Hunor vezetésével /Térszínház/

 1995: Nemzeti Múzeum játszóházi tanfolyam

 

Munkahelyeim:

1975. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

1975-1976: III kerületi gyermekkönyvtár

1976-1987: XVI. kerületi Sashalmi könyvtár gyermekrészleg

1987-1989: III. kerületi Füst Milán utcai gyermekkönyvtár

1989-1991: I. kerületi Szilágyi Dezső tér: Vízivárosi Családi Könyvtár 

1991-     : VI. kerületi Liszt Ferenc tér: Terézvárosi gyermekkönyvtár
1997-      : ELTE KF Tanárképző Főiskola – Gyermekkönyvtári speciálkollégium vezetése

 

Társadalmi szervezeti tagságaim:

1994-1998: MKE Gyermekkönyvtáros Szekció

1998-2002. MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnöke

1991-       : HUNRA tag

1998-2002.: HUNRA elnökségi tag, alelnök

1992-: IBBY elnökségi tag

1994-2002. MKE Tanács tagja

1999-2002. MKE Képzési Bizottság tagja

1995-: Kiss Áron Magyar Játéktársaság tagja   

1991-1999: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtáron belül működő Gyermekkönyvtáros Műhely vezetője

  

Szakmai tanulmányutak:

1997., 1998. Erdély

1996.Bécs

1999. Norvégia-Oslo

2000. Anglia 

2001.Spanyolország-Marokkó

Szakmai rendezvényeken, konferenciákon előadások megtartása, szekcióvezetés. Írások a Könyvtári Híradóban, Könyvtári Levelező/lapban.

Újszerű kezdeményezések: folyamatos (non-stop) felolvasások: 1997. Mikszáth Művekből. 2000. magyar szerzőktől. Lakótelepi könyvtári játék (1970-es évek szülők bevonása a könyvtári foglalkozásokba) 1980-as évek vége nagyszülők bevonása a könyvtári foglalkozásokba, értelmi sérültekkel való kiemelt foglalkozás.

Kitüntetések:

Főigazgatói dicséret (többször)

1997. Terézvárosért (Budapest, VI. kerület)

1998. PRO BIBLIOTHECA CIVICA (FSZEK)

1999. Dörmögő Dömötör díj (FSZEK Gyermekkönyvtáros Műhely)

2001. Wlassics Gyula díj

 

 
 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 3
Összes: 406050
Hónap: 3685
Nap: 289